Польська компанія заблокувала кошти Газпрому на "Північний потік 2" - ЗМІ

П'ятниця, 23 вересня 2016, 13:12

Польська нафтогазова компанія (PGNIG) заблокувала виплату російському Газпрому близько 200 млн доларів дивідендів зі спілки EuRoPol Gaz, що завадить Росії фінансувати будівництво трубопроводу "Північний потік 2" (Nord Stream 2). 

Про це повідомляє Gazeta Polska Codziennie.

"PGNIG отримало на такі дії згоду польського уряду", - зазначає видання.

Вся операція розпочалася на загальному зібранні EuRoPol Gaz 27 червня 2016 року. Тоді керівництво фірми (48% належить PGNIG, 48% - Газпрому, 4% - Gaz-Trading, що контролюється PGNIG) отримало премії – загалом близько 2 млн злотих.

До керівництва цієї фірми входить шестеро росіян (представники Газпрому) і семеро поляків. Виплата премій була умовою згоди російських співвласників на переказ близько 540 млн злотих з іноземних банків на довготерміновий рахунок у PKO Bank Polski, що відбулося у липні та серпні.

Де-факто це гроші російського Газпрому. Однак, їх не можна виплатити до завершення терміну дії вкладу.

До часу внесення коштів на цей рахунок керівництво PGNiG блокувало виконання одного з пунктів загального зібрання 27 червня, що стосувався виплати дивідендів.

Засідання переривалося PGNiG для того, аби врешті на початку вересня оголосити про рішення про невиплату дивідендів, які мали бути призначені на будівництво трубопроводу "Nord Stream 2".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польщі вдалося заблокувати створення СП "Газпрому" з європейськими компаніями для будівництва трансбалтійського газопроводу Nord Stream 2.

Таким чином, "Газпрому" доведеться будувати трубу лише за лобістської підтримки партнерів і без прямої участі великого європейського бізнесу, що робить Nord Stream 2 більш уразливим для атак політичних опонентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.