МВФ прогнозує Білорусі затяжну економічну кризу

Понеділок, 26 вересня 2016, 13:00

Місія МВФ, яка розпочала свою роботу в Мінську 21 вересня, представила доповідь персоналу, яка описує економічне становище Білорусі.

Про це пише видання "Белорусы и рынок".

Так, у доповіді вказується на те, що протягом 2015 і 2016 років стан економіки Білорусі визначається "зниженням курсу національної валюти, падінням зарплат і зростання безробіття".

У доповіді вказується, що МВФ очікує подальше падіння економіки Білорусі в поточному і наступному роках.

"Без  структурних реформ незначний приріст (на 0,5 %) можливий лише у 2018 році", – зазначають експерти МВФ.

За прогнозами МВФ для економіки Білорусі до 2021 року споживання в Білорусі буде зростати вкрай низькими темпами, а в 2016-му навіть знизиться.

"Зменшаться інвестиції і міжнародні резерви. Державний борг буде рости до 2019 року, а потім дуже повільно скорочуватися. У цьому році і в подальшому утворюється дефіцит бюджету. Згідно з прогнозом, в 2016 році зростання середнього значення споживчих цін становитиме 13 %, а в наступні роки "інфляція буде залишатися в межах низьких двозначних значень", – наголошують експерти організації.

Експерти Фонду наголошують, що основним фактором ризику в цій ситуації є "відсутність структурних реформ і невизначеність у відношенні масштабу квазіфіскальних зобов'язань".

На думку експертів МВФ, Білорусі необхідно реалізувати масштабну програму структурних реформ, в першу чергу в секторі держпідприємств, щоб підвищити їх ефективність, поліпшити якість управління і знизити навантаження на бюджет.

В МВФ підкреслюють, якщо білоруський уряд все ж таки зважиться на проведення структурних реформ, то спочатку відбудеться невеликий спад ВВП, а потім піде досить відчутне зростання – до 4,5 % в 2020-2021 роках. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.