Міжнародні слідчі підтвердять: MH17 збили з території бойовиків – Guardian

Середа, 28 вересня 2016, 09:11

Міжнародне кримінальне розслідування катастрофи MH17 швидше за все зробить висновок про те, що літак був збитий ракетою, випущеною з комплексу Бук з території, підконтрольної сепаратистам на сході України.

Про це пише британське видання The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела.

Зокрема, міжнародні слідчі вкажуть точне розташування на картах Google, з якого буде видно, що Бук знаходився на підконтрольній сепаратистам території неподалік від Сніжного.

"У дипломатичних колах поширена думка, що ця доповідь вкаже на причетність проросійських бойовиків або Росії. Це здійме високі хвилі", сказав Роберт ван де Роер, голландський дипломатичний експерт і коментатор."

За його словами, слідчим досі не вдалося визначити "особу, яка натиснула кнопку" на ракеті Бук. В той же час відомі імена близько 20 російських військовослужбовців з 53-й бригади в Курську, які могли б скласти "широке коло підозрюваних".

Міжнародна слідча група працює над сценарієм, за яким Бук прибув з 53-ї зенітної ракетної бригади РФ, що базується в російському місті Курськ. У контрабандний спосіб його переправили через українсько-російський кордон, до Сніжного він прибув у другій половині дня 17 липня, рано вранці наступного дня його знову переправили в Росію.

Висновки слідчих базуються на даних супутників США і низці свідчень про Бук, який помічали у різних контрольованих сепаратистами районах.

Як відомо, 28 вересня у Гаазі міжнародна група з розслідування катастрофи малайзійського Boeing 777 рейсу MH17 у липні 2014 року над Донбасом оприлюднить доповідь з проміжними результатами розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.