Міжнародні слідчі: МН17 був збитий з ЗРК "Бук", доставленого з території Росії

Середа, 28 вересня 2016, 14:29

Міжнародна команда з розслідування катастрофи літака "Боїнг" рейсу МН17, що сталася 17 липня 2014 року, дійшла висновку, що лайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК "Бук", доставленого з території Росії.

Про це було сказано главою Міжнародної групи з розслідування Фредом Вестербеке та іншими членами групи під час презентації доповіді з проміжними результатами розслідування.

"МН17 було збито ракетою 9М-3, випущеною із ЗРК "Бук", який був доставлений з території Російської Федерації, а потім був повернутий до РФ", - сказав член  групи.

При цьому під час презентації були наведені фрагменти перехоплених розмов сепаратистів від 16  і 17 липня. У цих розмовах спочатку фігурує фраза "Нам потрібен "Бук", а пізніше з розмов від 17 липня стає зрозуміло, що "Бук" вже на території Донбасу.

Фред Вестербеке розповів, що група працювала також над сценарієм, за яким МН17 було збито іншим літаком, однак аудіофайли розмов авіадиспетчерів і екіпажу МН17 підтвердили, що жодного іншого літака у повітряному просторі над Донбасом не було.

Вестербеке наголосив, що з цим висновком погодилася і РФ. За його словами, після цього слідство зосередилося на версії 4, за якої літак було збито з наземного зенітного комплексу.

Катастрофа літака Boeing-777 рейсу MH17 забрала життя 283 пасажирів та 15 членів екіпажу, в тому числі 80 дітей. Найбільше серед загиблих було громадян Нідерландів, Малайзії та Австралії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.