Парламент Швеції проведе дебати щодо планів РФ прокласти газопровід Nord Stream-2

Четвер, 8 вересня 2016, 10:48

Шведський парламент у четвер проведе дебати щодо планів РФ прокласти додатковий газопровід в Балтійському морі – "Північний потік 2" (Nord Stream-2).

Про це повідомляє The Local.

Російська компанія "Газпром" є мажоритарним акціонером "Північного потоку", який йде з Росії в Німеччину через Балтійське море, і був прокладений в 2011 році.

"Північний потік 2" мають прокласти паралельно попередній лінії , що збільшить об’єми поставок із 55 до 110 мільярдів кубометрів газу на рік.

Коли і чи взагалі почнеться будівництво другої лінії, поки не ясно. Критики у шведському парламенті вважають, що шведський уряд не мають давати дозвіл на будівництво.

"Швеція має відправну точку в Статуті ООН, де триваюча війна в Україні має більшу вагу, ніж морське право. Швеція повинна взяти на себе ініціативу, а не сподіватися на ЄС, і сказати спасибі, але - ні ", - сказав депутат партії "Християнські демократи".

Запит на будівництво газопроводу, який буде знаходитися в міжнародних водах, але в економічній зоні Швеції, як очікується, буде прийнятий шведським Міністерством підприємництва, енергетики та зв'язку протягом тижня.

За нормами шведського і міжнародного права, будівництво має відповідати низці вимог, серед іншого, щодо впливу на навколишнє середовище.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польщі вдалося заблокувати створення СП "Газпрому" з європейськими компаніями для будівництва трансбалтійського газопроводу Nord Stream 2.

Таким чином, "Газпрому" доведеться будувати трубу лише за лобістської підтримки партнерів і без прямої участі великого європейського бізнесу, що робить Nord Stream 2 більш уразливим для атак політичних опонентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.