Посол ЄС розповів про переговори з українською владою щодо електронних декларацій

Понеділок, 10 жовтня 2016, 16:11

Посол Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі визнав, що наразі триває діалог з українською стороною щодо часткової зміни публічності електронних декларацій.

Про це він заявив на прес-конференції в Києві, відповідаючи на запитання "Європейської правди".

За словами посла, перед тим Брюссель отримав суперечливі повідомлення від української сторони щодо планів Києва.

"Українська влада проінформувала нас про наміри внести такі зміни. Але до нас також звернулися активісти, представники НУО та депутати-реформатори, що ці дії мають бути інтерпретовані як спроба послабити електронне декларування", - розповів він.

Він повідомив, що детальніша розмова з цього приводу відбулася під час візиту до Києва комісара Сесілії Малмстрьом наприкінці вересня, на її зустрічі з віце-прем’єром Іванною Климпуш-Цинцадзе.

"У нас була відверта розмова з цього приводу, і нас повідомили, що українська влада не має наміру послаблювати (зменшувати обсяг декларування), йдеться лише про публікацію частини даних", - заявив він.

Посол нагадав про небезпеку того, що через публікацію даних про готівкові та інші цінності створюється загроза для безпеки. "Ми просто прокладаємо дорогу для кримінальних елементів", - переповів він суть дискусії.

"Пропонується надати повний доступ для правоохоронних органів і обмежити доступ для всіх громадян. Зараз ми обговорюємо такі пропозиції. Але є застереження (щодо такого підходу) через історію діяльності правоохоронних органів", - заявив він

"Але головний сигнал був такий: будь ласка, не послаблюйте електронне декларування", - підсумував він.

Посол Мінгареллі водночас не дав чіткої відповіді про те, чи задовольняє його пропозиція уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.