РЄ остерігається тисяч позовів до Страсбурга через переслідування в Туреччині

Понеділок, 10 жовтня 2016, 16:47

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявляє про реальну небезпеку масових скарг громадян Туреччини через переслідування з боку влади.

Про це він розповів у виступі в Парламентській асамблеї Ради Європи, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

Ягланд нагадав, що зараз в Туреччині тривають судові процеси проти тих, хто імовірно причетний до спроби перевороту, а тисячі людей були звільнені через імовірну прихильність до руху Гюлена.

Генсек РЄ вимагає, щоби цим людям був забезпечений необхідний захист: "Потрібно, щоби Туреччина дотримувалася всіх процесуальних норм, щоби був забезпечений справді справедливий суд після перевороту".

Він також попередив Туреччину щодо можливих масових скарг на неї.

"Є така хибна думка про те, що дія Конвенції з прав людини призупинена. Це не так. Туреччина подала заяву про відхилення від деяких статей, але всі турецькі громадяни так само мають право звертатися до Страсбурга через порушення їхніх прав", - пояснив він.

Ягланд також наголосив, що надзвичайний стан в Туреччині не забороняє громадянам звертатися до Страсбурга.

"Якщо Туреччина не поважатиме їхні права, ми маємо небезпеку, що будуть подані тисячі заяв до Європейського суду з прав людини", - заявив він.

Нагадаємо, у зв'язку з невдалою спробою перевороту в Туреччині заарештовано понад 32 тисячі осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.