У Македонії тисячі людей вийшли на антиурядові протести

фото
Середа, 12 жовтня 2016, 09:09

Кілька тисяч осіб пройшли маршем вулицями македонської столиці Скоп'є, протестуючи проти керівництва консервативної правлячої партії VMRO-DPMNE та їхнього лідера Миколи Груєвського напередодні дострокових виборів у грудні.

Про це повідомляє EurActiv.

Марш, організований головною опозиційною партією Соціал-демократів, був проведений у день 75-річчя антифашистського повстання Македонії проти болгарських, італійських і німецьких окупантами на початку Другої світової війни.

"Ми пишемо історію, повалення режими, повертаємо нашу свободу", - заявив лідер опозиції Зоран Заєв с на мітингу перед будівлею парламенту.

фото - Anadolu 

Мітинг став першим масовим вуличним протестом з червня, коли на акції виходили тисячі прихильників опозиції та людей, які підтримують уряд.

Македонія перебуває в глибокій політичній кризі починаючи з лютого 2015 року, коли Заєв почав оприлюднювати записи, які свідчать про причетність чиновників високого рівня до корупції та інших злочинів.

Груєвські пішов у відставку в січні після 10 років при владі. Нещодавно політичні партії Македонії домовилися провести вибори 11 грудня.

Як відомо, дострокові вибори у Македонії були спочатку призначені на 24 квітня, однак через незабезпечення необхідних умов були перенесені на 5 червня.

Згодом Конституційний суд Македонії призупинив підготовку до виборів 5 червня, а депутати ухвалили рішення скасувати дострокові парламентські вибори.

В ЄС тоді також заявили, що наразі не бачать умов для проведення чесних дострокових виборів 5 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.