Парламент бельгійської Валлонії заблокував угоду про ЗВТ ЄС-Канада

П'ятниця, 14 жовтня 2016, 15:31

Парламент бельгійського регіону Валлонія вирішив не надавати права уряду Бельгії на підписання угоди про торговельно-економічне співробітництво ЄС і Канади (CETA).

Про це повідомляє портал RTBF.

Після двогодинних дебатів валлонські депутати ухвалили документ, в якому звернулися до уряду Валлонії не делегувати свої повноваження федеральному уряду для підписання угоди.

За документ проголосували 46 депутатів, проти – 16, один депутат утримався.

Бельгійський федеральний уряд підтримує угоду, але потребує згоди регіонів країни, щоб її підписати. 

У Валлонії бельгійці проти угоди, оскільки вбачають в ній загрозу для фермерів, через потік імпортної свинини та яловичини.

"Ми сподівалися, що учасники переговорів хоча б спробують знайти якісь поліпшення, деякі коригування для Бельгії. Але цього не відбулося", - сказав Андре Антуан, президент Валлонського регіонального парламенту.

Сумніви щодо CETA існують не лише в Бельгії, а й, зокрема, серед керівництва Австрії та Словенії. У Німеччині Федеральний конституційний суд 13 жовтня попередньо дозволив уряду підтримати угоду за умови дотримання кількох вимог. 

ЄС планував підписати CETA 27 жовтня на саміті ЄС-Канада у Брюсселі. Однак для цього необхідна підтримка угоди всіма державами-членами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.