Норвегія передасть Литві системи ППО NASAMS до 2020 року

П'ятниця, 21 жовтня 2016, 16:17

Системи ППО середньої дальності NASAMS, які Литва купує у Норвегії, будуть передані їй до 2020 року.

Про це повідомило Міністерство оборони Литви, яке цього тижня підписало технічну угоду про купівлю компонентів систем і ракет, передає портал Delfi.

Угода, яку затвердили оборонні відомства Литви і Норвегії, обумовлює умови та відповідальність країн щодо купівлі-продажу компонентів NASAMS, а також щодо допомоги, яку Норвегія надасть Литві для розвитку останньої потужностей ППО середньої дальності.

"Підписання технічної угоди є одним з найважливіших етапів в розвитку потужностей ППО середньої дальності Збройних сил Литви. Добре, що наш союзник Норвегія погодилася не тільки продати компоненти NASAMS, які особливо підвищать безпеку повітряного простору Литви, але і допомогти з впровадженням цієї системи у ЗС Литви", - заявив міністр оборони Литви Юозас Олекас.

Продовжуючи реалізацію проекту ППО середньої дальності, Міноборони Литви здійснить закупівлю інших компонентів систем NASAMS - радарів і центрів управління вогнем. Згодом всі компоненти будуть інтегровані в єдину систему, здатну виконувати завдання ППО: здійснювати спостереження і контроль над повітряним простором, попереджати наземні підрозділи про загрози з повітря і знищувати мішені в разі необхідності.

Системи NASAMS отримають на озброєння дві батареї ЗС Литви. В даний час ЗС Литви мають тільки системи ППО ближньої дальності, тому придбання систем середньої дальності дозволить досягати літаків противника, які знаходяться на відстані в кілька разів більше. Планується, що проект ППО середньої дальності обійдеться Литві трохи дорожче 100 млн. євро. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.