ООН знову звинуватила владу Сирії у застосуванні хімічної зброї

Субота, 22 жовтня 2016, 09:35

Сирійські урядові війська в березні минулого року здійснили атакb в північно-західній провінції Ідліб із застосуванням забороненої хімічної зброї.

Про це йдеться в секретній доповіді в Раді Безпеки ООН, підготовленій за підсумками 13-місячного розслідування, повідомляє ВВС.

Хімічна зброя, як стверджується, була застосована у населеному пункті Камінас 16 березня 2015 року.

Слідчі стверджують, що знайшли вертольоти, які зробили кілька вильотів з військових баз, маючи на борту бочкові бомби, що містили газоподібний хлор.

За даними звіту, польоти на вертольоті здійснювалися з двох баз, де розташовані 253 і 255 ескадрильї, частина 63-ї вертолітної бригади. На одній із баз також були розміщені вертольоти військово-морського флоту 618 ескадри.

Однак слідство каже, що "не змогло підтвердити імена осіб, командування і управління вертолітних ескадрилій в даний момент".

Використання хлору в якості зброї заборонено Конвенцією про заборону хімічної зброї 1997 року, до якої Сирія приєдналася в 2013 році.

Це вже третє подібне звинувачення ООН на адресу сирійського режиму. У серпневій доповіді йшлося про дві інші атаки з використанням хлору. Сирійський уряд досі не прокоментував останні звинувачення.

Не виключено, що на Радбезі ООН запропонують розглянути можливість введення санкцій проти Сирії через використання хімічної зброї, але, ймовірно, Росія заблокує будь-яке подібне рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.