РФ може направити в Балтійське море малі ракетні кораблі - Atlantic Council

Понеділок, 24 жовтня 2016, 17:54

Два російських військових корабля, озброєних крилатими ракетами дальнього радіусу дії "Калібр", здатними нести ядерний заряд, ймовірно, направляються в Балтійське море - незважаючи на офіційні заяви РФ про зворотне.

Про це йдеться у статті американського аналітичного центру Atlantic Council.

Йдеться про два малі ракетні кораблі "Зелений Дол" та "Сєрпухов". Вони є одніми з новітніх суден російського флоту і надійшли на озброєння Чорноморського флоту РФ лише в кінці минулого року.

19 серпня, під час перебування в східному Середземномор'ї, вони вперше здійснили запуск трьох крилатих ракет по цілях в Сирії.

"Ракети "Калібр" можуть нести звичайні або ядерні боєголовки, а їхня максимальна дальність ураження по наземних цілях складає 2600 км. Це робить їх набагато більш небезпечними, ніж розміщені на суші ракетні комплекси "Іскандер"  (дальність 500 км), чиє недавнє розгортання в Калінінградській спровокувало напруженість у відносинах з країнами Балтії та НАТО", - йдеться у статті.

На початку жовтня було оголошено, що кораблі знову прибудуть в Середземне море і приєднаються до постійної оперативної групи, яку очолює авіаносний крейсер "Адмірал Кузнєцов".

5 жовтня обидва кораблі були сфотографовані під час проходження протоки Босфор. Очікувалося, що вони підуть на південь до сирійського узбережжя, про це повідомляли і кремлівські ЗМІ.

9 жовтня два судна зупинилися біля берега Мальти, а кілька інтернет-сайтів, що спеціалізується на військовій тематиці, повідомили, що кораблі здійснюють перехід на базу Балтійського флоту.

У середині жовтня кораблі зайшли в іспанський порт Сеута. Через два дні міністерство оборони Великої Британії повідомило про те, що два російських військових корабля рухаються з Португалії в бік Сполученого Королівства.

23 жовтня командувач флоту Нідерландів генерал Роб Веркерк опублікував у Twitter зображення двох російських військових кораблів з підписом "Тиск на Північному морі. Проходження (S-N)  двох (нових) російських корветів ВМС класу "Свіяжск" повз голландську виключну економічну зону. Фотографій з NH-90 (вертоліт)".

Номери на бортах кораблів не залишають жодних сумнівів, що це були "Зелений дол" і "Сєрпухов".

"Твердження, що корвети залишаться в Середземному морі або будуть супроводжувати "Адмірала Кузнєцова", неправда. Навпаки, їх шлях від Середземного моря в напрямку Північного моря збігається з версією, що їх кінцевий пункт - Балтійське море. Українська розвідка, різні блоги та ЗМІ вказують на це. Дуже ймовірно, що кораблі прямують у Балтійське море", - пише Atlantic Council.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.