Генсек НАТО - Росії: Ми не хочемо нової холодної війни та гонки озброєнь

Вівторок, 25 жовтня 2016, 12:32

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав РФ запобігти новій "холодній війні", коментуючи інформацію про нове посилення військового бюджету Російської Федерації.

Про це він заявив на прес-конференції перед початком міністерської зустрічі НАТО в Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Столтенберг наголосив, що нарощування військових витрат з боку РФ триває вже декілька років поспіль.

"Але той факт, що РФ не лише готова інвестувати в свої збройні сили, але також використовувати свої збройні сили проти своїх сусідів, змушує НАТО реагувати", - пояснив він.

Генсек НАТО нагадав, що країни-члени альянсу після початку російської агресії проти України також розпочали збільшення оборонних витрат.

"Ми розпочали найбільше посилення оборони альянсу від часів "холодної війни". Але я хочу підкреслити: те, що робить НАТО – пропорційна та захисна реакція", - заявив він.

"Ми не хочемо нової "холодної війни" і не хочемо нової гонки озброєнь. Ми хочемо, щоби і НАТО, і Росія перейшли до конструктивного діалогу", - додав Столтенберг, закликавши РФ змінити свою політику.

Водночас, генсек НАТО закликав країни-члени дотримуватися рішень альянсу про збільшення оборонних бюджетів до планового рівня у 2% ВВП. "Але ми не кажемо: якщо ви не платите, ми не будемо захищати вас. Ми будемо захищати всі країни-члени", - наголосив він.

Нагадаємо, президент США Барак Обама звернув увагу на нерівномірність витрат союзниками по НАТО у витратах на оборону.

Зокрема, США витрачають на оборону 3,4% ВВП в той час, як більшість інших країн НАТО витрачають менше 2% - рекомендованого рівня витрат для члена НАТО.

Німеччини оголосила про підвищення видатків на оборону на 20 млрд євро, але все одно її витрати складають лише 1,2% ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.