Валлонія погрожує припинити переговори щодо угоди ЄС-Канада

Вівторок, 25 жовтня 2016, 17:54

Регіональна влада бельгійської Валлонії відмовиться від переговорів щодо торговельної угоди між Євросоюзом і Канадою (СЕТА) у разі нового ультиматуму від ЄС.

Про це заявив глава уряду Валлонії Пол Маньє, повідомляє Le Soir.

Сьогодні в Брюсселі проходить черговий раунд переговорів федерального уряду Бельгії з представниками регіональних урядів з питання угоди.

"Ми вже отримали три ультиматуми і не збираємося приймати четвертий, коли він надійде. Якщо це відбудеться, ми припинимо переговори, ми не можемо відступити під тиском. Ніхто не може просити нас пропустити процедури парламентського контролю", - сказав Маньє.

При цьому він заявив, що загалом Валлонія ніколи не була проти угоди з Канадою, але виступає проти деяких пунктів угоди, зокрема, в питаннях арбітражу.

"Конфлікти між державами і транснаціональними корпораціями повинні розглядатися національними судами", - зазначив він.

Як повідомлялося, Столичний регіон Брюссель слідом за Валлонією відмовився схвалити ратифікацію угоди про торговельне співробітництво між Євросоюзом і Канадою (CETA).

Раніше президент Європейської ради Дональд Туск написав у своєму Twitter, що проведення саміту Канада-ЄС 27 жовтня, на якому планувалося підписання угоди про ЗВТ, все ще можливе.

У понеділок прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель повідомив президента Європейської ради Дональда Туска, що йому поки не вдалося заручитися згодою регіональних влад для підписання торгівельної угоди ЄС-Канада.

Нагадаємо, 21 жовтня міністр торгівлі Канади Христя Фріланд заявила про кінець і провал переговорів з бельгійським регіоном Валлонією, який заблокував підписання угоди про ЗВТ між ЄС та Канадою.

Раніше повідомлялося, що парламент бельгійського регіону Валлонія вирішив не надавати права уряду Бельгії на підписання угоди про торговельно-економічне співробітництво ЄС і Канади (CETA).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.