Європарламент запропонував механізм перевірки демократії в країнах ЄС

Вівторок, 25 жовтня 2016, 18:41

Єврокомісії необхідно створити механізм контролю та щорічного звіту для аналізу стану демократії в країнах-членах ЄС, який би включав об'єктивні критерії і поступово створював підхід до виправлення порушень

Про це йдеться у резолюції, затвердженій сьогодні євродепутатами.

У документі відзначається, що новий механізм повинен забезпечити, щоб всі держави-члени ЄС поважали цінності, закріплені в договорах ЄС, та встановив чіткі, науково-обґрунтовані, а не політичні критерії для оцінки стану демократії, верховенства права та основних прав у систематизованому вигляді і на рівноправній основі.

Парламент просить Єврокомісію подати пропозиції до вересня 2017. Комісія повинна дати мотивовану відповідь на запит парламенту.

Як повідомляє Deutsche Welle, пропозицію розкритикували політики правого спектру та євроскептики. За їхніми словами ця ідея є "ще однією спробою урізати права вільних народів".

Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, у свою чергу, наголосив, що відповідний механізм вже передбачено нормами ЄС, однак він дозволяє проводити перевірки лише в порядку винятку.

Вперше таку перевірку було проведено щодо Польщі, де було обмежено вплив Конституційного суду та посилено контроль за державними ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.