Євросоюз оголосив про новий етап проекту Угода мерів - Схід

Середа, 26 жовтня 2016, 21:33

У Єревані  оголошено про початок другої фази проекту Угода мерів-Схід. Євросоюз виділяє на його реалізацію 4,5 мільйона євро.

Про це передає кореспондент "Європейської правди". У вірменській столиці проходить присвячена цьому дводенна конференція.

Угода мерів - це започаткована Євросоюзом 2008 року загальноєвропейська  ініціатива, що об’єднує міські, регіональні та національні органи влади у їхньому прагненні досягти на своїх територіях цілей ЄС, спрямованих на зменшення обсягів шкідливих викидів в атмосферу.  На сьогодні завданням є скорочення їх на 40% до 2030 року за рахунок підвищення енергоефективності та ширшого використання поновлюваних джерел енергії.

Усього участь в Угоді мерів беруть зараз понад 7 тисяч міст ЄС та країн-партнерів. Серед них близько 100 - українські. Після підписання угоди міста-учасники повинні скласти відповідні плани дій та забезпечити їхню реалізацію.

Угода мерів-Схід - це фінансований Євросоюзом проект, який допомагає у досягненні згаданих цілей країнами Східного партнерства: Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Крім консультативної підтримки та підвищення спроможності муніципалітетів, в рамках другого етапу Угоди мерів-Схід передбачено 10 млн євро на фінансування так званих демонстраційних проектів. Вони повинні стати прикладами успішної діяльності, спрямованої на енергоефективність та зменшенням шкідливих викидів в атмосферу. Відповідний конкурс пропозицій  має бути оголошено на початку 2017 року.

Слід зауважити, що під час першої фази протягом 2012-14 років 11 малих і середніх міст України реалізували подібні проекти на загальну суму 8 мільйонів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.