Саміт ЄС-Канада скасований через блокування Бельгією угоди про ЗВТ

Четвер, 27 жовтня 2016, 09:21

Бельгія в планує нові внутрішні переговори щодо врегулювання внутрішньополітичних  розбіжностей, які блокують підписання угоди про ЗВТ з Канадою, відтак саміт ЄС-Канада, запланований на сьогодні, скасований.

Про це повідомляє AFP.

Повідомляється, що через відсутність консенсусу щодо ЗВТ, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо відклав плани щодо поїздки до Брюсселя в четвер підписати угоду про Всеосяжну економічному торгівлі (угоди) з керівниками ЄС.

"Канадська делегація не поїде до Європи сьогодні", - йдеться у заяві офісу Трюдо.

"Канада як і раніше готова підписати цю важливу угоду, коли Європа буде готова", – додає прес-служба.

Відзначимо, переговори між федеральним урядом та різними мовними спільнотам Бельгії в середу завершилися безрезультатно.

Поль Магнетт, глава уряду Валлон, сказав: "дуже шкода, але провести саміт завтра (четвер) неможливе".

Його підтримав і Олівер Паасх, керівник німецькомовної комуни, який відзначив: "я впевнений, що завтра ми не підпишемо угоду (про ЗВТ)". 

Відразу після завершення переговорів міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс заявив, що переговори відновляться зранку в четвер.

За словами Рейндерса ще технічні питання, які потрібно залагодити.

"Ми чекаємо остаточної відповіді від різних громад", – сказав Рейндерс.

Нагадаємо, раніше президент Європейської ради Дональд Туск написав у своєму Twitter, що проведення саміту Канада-ЄС 27 жовтня, на якому планувалося підписання угоди про ЗВТ, все ще можливе.

У понеділок прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель повідомив президента Європейської ради Дональда Туска, що йому поки не вдалося заручитися згодою регіональних влад для підписання торгівельної угоди ЄС-Канада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.