В Іспанії почався суд у великій корупційній справі: 37 обвинувачених

Вівторок, 4 жовтня 2016, 20:32

Тридцять сім осіб, включаючи провідних членів правлячої в Іспанії "Народної партії", постали перед судом у Мадриді за звинуваченнями у причетності до корупційної мережі.

Про це повідомляє ВВС.

Троє колишніх скарбників партії є одними з відповідачів у найбільшій протягом багатьох років справи про корупцію в Іспанії.

Бізнесмен Франсиско Корреа, як передбачається, був ватажком групи і давав хабарі в обмін на контракти. Корреа загрожує до 125 років, якщо його визнають винним, він вже три роки провів під вартою.

Так звана справа Gurtel протягом багатьох років розбурхує Іспанію, з того часу, як її відкрила цивільний службовець в передмісті Мадрида, а потім її передали відомому судді Бальтасару Гарзону.

Екс-держслужбовець Ана Гаррідо зіграла ключову роль у викритті корупційної мережі, пов'язаної з "Народною партією".

Майже десять років тому вона виявила, що один із місцевих чиновників від партії віддає перевагу мережі компаній без належної правової процедури. Потім вона зрозуміла, що розміри скандалу набагато більші, ніж один район Мадрида.

Докази Гаррідо опинилися в руках слідчого судді Бальтасара Гарзона. Пізніше він був знятий зі справи, але не раніше, ніж з'явилися повідомлення про мережу компаній, пов'язаних з Корреа, яким передавали контракти в обмін на хабарі.

Серед інших обвинувачених – колишній скарбник партії Луїс Барсенас, який також визнав, що співпрацює з фондом зі Швейцарії та направляв грошові пожертвування на користь партії чиновникам.

Міністр охорони здоров'я Ана Мато подала у відставку, коли її чоловік також був звинувачений у причетності до мережі. Хоча її чоловік знаходиться серед підсудних, вона уникла кримінальної відповідальності.

Як повідомлялося, в Іспанії засудили колишнього мера муніципалітету до 17 років тюремного ув'язнення та зобов’язали виплатити штраф за звинуваченнями у відмиванні грошей, шахрайстві та хабарництві. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.