Прем'єр Чехії допустив входження комуністів до коаліції в 2017 році

Середа, 5 жовтня 2016, 16:51

Прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка не виключає формування коаліції з Комуністичною партією Чехії та Моравії (KSCM) після виборів у жовтні наступного року.

Про це Соботка сказав в інтерв'ю Hospodarske Noviny.

"Я можу уявити собі співпрацю з комуністами лише на основі чітких обмежень, які стосуються безпеки Чеської республіки. Таким чином, неприпустимі заперечення членства в НАТО і проєвропейської орієнтації уряду", - сказав Соботка.

Він також відзначив, що на політичній арені Чехії все більше обговорюють можливість співпраці з комуністами, зокрема, про це казав віце-прем'єр Андрій Бабіш, який очолює партію ANO 2011, що має 47 депутатів у парламенті і шість міністерських портфелів в уряді.

Втім Соботка наголосив, що співпраця можлива лише у випадку значних змін у програмі чеських комуністів.

"Для них це значною мірою означає відмовитися від своєї програми. Це аовинно бути їх рішення. Я знаю, що співпрацю з комуністами розглядає і Андрій Бабіш, так що роздуми на цю тему починають бути на політичній арені все ширшими", - сказав він.

Соціал-демократична партія Соботки, як й інші партії на національному рівні за останні 27 років жодного разу не вступали в коаліцію з комуністами через їхню орієнтацію на РФ та тоталітарне минуле цієї політичної сили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.