У Грузії обирають парламент

Субота, 8 жовтня 2016, 10:18

Сьогодні проходять вибори до парламенту Грузії. У кількох округах також проводятся проміжні вибори в муніципальні зібрання, позачергові вибори мерів і голів управ.

У виборах беруть участь 45 політичних партій, з них 25 партій будуть брати участь у виборах самостійно, інші - об'єдналися в сім виборчих блоків.

У парламент зможуть потрапити політичні сили, які набрали 5% голосів виборців і більше.

Фаворитами виборів вважається правляча партія "Грузинська мрія – Демократична Грузія", лідером якої є чинний прем'єр Грузії Георгій Квірікашвілі. Цю партію також активно підтримує відомий олігарх Бідзіна Іванішвілі. За даними соцопитувань, партію підтримують близько 25-35% населення.

Головним суперником є блок "Єдиний національний рух". Офіційно очолює блок Давид Бакрадзе, неофіційними лідером називають екс-президента Михайла Саакашвілі. ЄНД може розраховувати на 15-22% голосів виборців.

Саакашвілі, який зараз очолює Одеську обладміністрацію, заявив, що збирається повернутися на батьківщину, якщо його партія переможе на виборах.

Він навіть бачить голову Національної поліції України Хатию Деканоїдзе на посаді майбутнього глави МВС в наступному уряді Грузії.

Правда потім він зробив іншу заяву, залишивши простір для маневру на випадок поразки, і сказав, що "поїхати в Грузію після виборів не означає залишити Україну назавжди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.