Колишні "регіонали" зібралися будувати у Словаччині завод з переробки зерна

Субота, 8 жовтня 2016, 13:49

Українські бізнесмени, які мали тісні зв'язки з колишнім режимом президента Віктора Януковича, планують збудувати в Словаччині велике підприємство з переробки зерна.

Про це пише словацьке видання SME.

За інформацією видання, підприємство буде здатне обробити близько 20% від поточного виробництва всіх словацьких заводів. "Однак, Словаччині нові заводи не потрібні, тому що навіть ті, які в країні є, не працюють на повну потужність", - йдеться у статті.

Завод планують побудувати в селі Паларіково поблизу міста Нове Замки у південно-західній Словаччині.

Інвестором проекту під назвою Mlynsko є компанія Agroslavinvest А. Х., створена в 2013 році. На завод за проектом планують набрати 48 осіб, які працюватимуть у три зміни.

Завод має бути частиною місцевого індустріального парку, на будівництво якого було виділено 4,9 млн. євро з європейських фондів. Будівництво має розпочатися в лютому 2017 році і триватиме два роки.

Представники компанії минулого року орендували земельну ділянку поблизу залізничного вокзалу Паларіково на 15 років і за цей час сплатять 134 тисячі євро. Згідно із договором, компанія також може купити ділянку.

В опублікованому проекті українці не уточнили, звідки вони беруть гроші на будівництво. Також не вистачає інформації про бізнес-плани – чи імпортуватимуть пшеницю з України і далі продаватимуть борошно в ЄС, чи планують продати на словацькому ринку.

До керівного складу компанії входять бізнесмени із Харкова, які пов'язані з Партією регіонів Віктора Януковича, і які керують великим заводом з переробки зерна на сході України.

Власником "Agroslavinvest" є 43-річний українець Андрій Яковенко. До керівництва компанії входять ще два громадяни України.

Яковенко у 2010 році був обраний від Партії регіонів депутатом місцевої ради в місті Барвінкове (Харківська область). Тут знаходиться одноіменний хлібокомбінат, в якому Яковенко очолює наглядову раду.

У Словаччині Яковенко живе вуже близько двох років. У 2014 році він купив новий будинок в житловому районі на околиці Братислави.

У департаменті поліції у справах іноземців наразі розглядають його заяву про посвідку на проживання, яка необхідна для українця, аби стати співвласником словацької компанії.

"Яковенко пов'язаний із Олегом Могильним, який працює в українському аграрному бізнесі протягом багатьох років, але отримав великий вплив після приходу Януковича до влади", - пише видання.

Структури Могильного контролюють Новопокровський комбінат хлібопродуктів в селі Новопокровка в Харківській області. Яковенко є його директором з червня 2011 року. Підприємство є одним з найбільших переробників зерна в Україні. Могильний у свою чергу є директором комбінату "Барвінкове".

Уряд України планує приватизувати Новопокровський комбінат наступного року і вже двічі намагався оскаржити призначення Яковенка директором цього підприємства, але безуспішно.

Видання відзначає, що українські бізнесмени не відповіли на прохання редакції розказати про свої інвестиційні плани. За словацькими законами, якщо будівництво заводу не вимагає державних інвестицій, то власники не зобов'язані розкривати подробиці про нього.

Українське Міністерство сільського господарства, під керуванням якого офіційно знаходиться Новопокровський комбінат, повідомило, що державні підприємства не можуть вести бізнес за кордоном, а тільки відкривати відділення і тільки з дозволу міністерства. "Такого дозволу ми не давали", - зазначили у відомстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.