В уряді Британії немає чіткого плану Brexit – ЗМІ

Вівторок, 15 листопада 2016, 14:40

Уряд Великої Британії наразі не виробив чіткого плану щодо виходу країни з ЄС, всередині уряду є значні суперечності щодо стратегії Brexit.

Про це повідомляє видання The Times, у розпорядженні якого опинилася аналітична записка, підготовлена для уряду.

Згідно з текстом записки, автора якої залишається невідомим, наразі уряд Британії працює над більш ніж 500 проектами, які тим чи іншим чином стосуються виходу країни з ЄС.

Окрім того, у записці вказується, що для забезпечення Brexit потрібно буде долучити до 30 тис. цивільних службовців додатково.

У памʼятці, датованій 7 листопада, вказується, що відсутність єдиного підходу до процесу виходу Британії з ЄС може призвести до того, що уряду буде потрібно шість місяців, щоб визначити свої пріоритети.

У документі також розкритикований стиль управління Терези Мей. Так, автор вказує, що її схильність "самостійного ухвалення рішень і розробки деталей власноручно", без порад із зацікавленими сторонами, не може тривати довго.

Джерело видання в уряді зазначає, що пам'ятка була підготовлена не на замовленням уряду, а за ініціативою автора.

У записці вказується, що окремі підрозділи уряду "підготували свої власні проекти для реалізації виходу Британії з ЄС, в результаті чого вже "зʼявилося понад 500 проектів, які уряд не в змозі охопити".

"Незважаючи на тривалу дискусію серед постійних секретарів, наразі немає спільної стратегії Brexit", – вказується у документі.

У пам'ятці відзначається, що є суттєві розбіжності у поглядах на стратегію виходу країни з ЄС між трьома основними "брекзітерами" (Brexiteers) — Борисом Джонсоном, Девід Девісом і Ліамом Фоксом — з одного боку, і канцлером Філіпом Хаммондом та Ґреґом Кларком, міністром у справах бізнесу, з іншого. Ці розбіжності можуть загальмувати процес виходу Британії з ЄС.

У записці також розкритикований підхід державного казначейства, яке не передбачає збільшення персоналу службовців, хоча більшість урядових підрозділів вказують, що не можуть впоратися зі зростанням навантаження без збільшення чисельності персоналу.

Нагадаємо, Високий суд Лондона виніс рішення про те, що прем'єр-міністр Тереза Мей повинна отримати схвалення парламенту для введення в дію 50 статті Лісабонського договору ЄС, механізму, за допомогою якого країна може покинути блок.

Уряд одразу ж підтвердив, що буде оскаржувати дане рішення у Верховному суді Британії.

Прем'єр-міністр Тереза Мей погодилася з вимогою, що парламент повинен мати можливість обговорити плани уряду щодо Brexit, але зазначила, що це не повинно стати спробою блокувати цей процес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.