Швейцарці проголосували проти пришвидшеної відмови від АЕС

виправлено
Неділя, 27 листопада 2016, 16:39

Громадяни Швейцарії на референдумі 27 листопада висловилися проти того, щоби відмовитися від атомних електростанцій швидше, ніж планував уряд.

Про це повідомляє Swissinfo.

"Результати голосування, проаналізовані за замовленням швейцарської національної громадської телерадіокомпанії SRG SSR інститутом gfs.bern, показують, що законодавча ініціатива "Про поетапну відмову від атомної енергії" була відхилена більшістю у 53,9% голосів", – йдеться у повідомленні.

Видання повідомляє, що про це заявив в інтерв'ю швейцарському національному німецькомовному громадському телеканалу SRF директор інституту gfs.bern Клод Лоншан.

"Сьогодні у нас явно буде негативний результат", — підкреслив відомий швейцарський соціолог.

Swissinfo відзначає, що вже напередодні референдуму опитування, проведені інститутом, показали, що кількість виборців, які виступають за ухвалення ініціативи, і відкидають її, практично однакова.

Втім, невелику перевагу мали ті, хто схвалював пропозиції, сформульовані в ініціативі

Варто нагадати, що автори ініціативи про відмову від АЕС вимагали закрити швейцарські атомні електростанції — а вони покривають у середньому 35% потреби Швейцарії в електроенергії — найпізніше через 45 років їх експлуатації.

Якби громадяни проголосували за підтримку ініціативи, то в 2017 році повинні були б бути закриті АЕС Бецнау I і II в кантоні Ааргау і АЕС Мюлеберг в кантоні Берн, а також відповідно до 2024 і 2029 рр. атомні електростанції в містах Гесген (кантон Золотурн) і Ляйбштадт (кантоні Ааргау).

Водночас, навіть за такого підсумку голосування швейцарські АЕС будуть закриті у найближчі 18 років.

Раніше, після аварії на Фукусімі, уряд ухвалив рішення про відмову від атомної енергетики. "П'ять швейцарських АЕС після закінчення терміну їх експлуатації будуть закриті, а нові станції їм на заміну будувати не будуть", - йдеться в тодішньому рішенні.

У відповідності до урядових планів, остання АЕС буде вимкнено з енергосистеми у 2034 році. Прибічники ініціативи, винесеної на референдум 27 листопада, вимагали прискорити виведення станцій з експлуатації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.