Польща проти переобрання Туска на посаду голови Європейської ради

Вівторок, 29 листопада 2016, 11:34

Нинішній президент Європейської ради, польський політик Дональд Туск не може розраховувати на підтримку уряду Польщі у випадку балотування на новий термін.

Про це міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський розповів у інтервʼю виданню Rzeczpospolita.

"Досі нам нема за що його (Туска – ред.) підтримувати. Його останній візит до Польщі не приніс нічого корисного. Я брав участь у його розмові з пані прем'єр-міністром (Беата Шидло – ред.) і я нічого не дізнався. Ніякої користі з цього не було", – відзначив Ващиковський.

Коментуючи варіант, якщо більшість країн ЄС підтримає Туска попри позицію уряду Шидло, Ващиковський відповів, що у "поганому світлі" буде виставлена не Польща, а сам Туск.

"Це не Польща буде виставлена в поганому світлі, а Туск. Не можу собі уявити, щоб польський політик міг би претендувати на якусь позицію в ЄС без підтримки власної держави", – наголосив міністр.

Відповідаючи на питання про те, чи повинен Дональд Туска балотуватися, шеф польської дипломатії відповів, що "не повинен".

"Я б на його місці не наважився. Не повинен претендувати на цю пост без підтримки уряду", – наголосив глава МЗС Польщі.

За словам Ващиковського, Польща немає "жодної користі" від перебування Дональда Туска на посаді голови Європейської Ради

Відповідаючи на уточнююче питання, якою могла би бути користь від Туска для Польщі, Ващиковський наголосив, що той міг "хоча б ділитися інформацією".

"Йдеться хоча б про інформування. Міг би ділитися з нами інформацією, попереджати, лобіювати інтереси Польщі, але ми цього не відчуваємо. Він міг би просувати поляків в європейські структури", – відзначив міністр.

"Будь-ласка, подивитися, хто працює в оточенні Федеріки Могеріні. Також в оточенні Юнкера, Шульца та інших. Нас (поляків – ред.) немає на таких впливових посадах", – додав він.

Нагадаємо, Дональд Туск, колишній керівник польської партії "Громадянська платформа", що нині перебуває в опозиції, займав посаду прем'єр-міністра Польщі майже два терміни, перш ніж в 2014 році перейти на роботу в інституції ЄС.

Раніше повідомлялося, що глава правлячої партії Польщі Ярослав Качиньський заявив, що Дональд Туск не повинен бути обраний на другий термін на посаду голови Європейської ради.

Мандат Туска, який був обраний на посаду на 2,5 роки, закінчується в кінці травня 2017 року. Незважаючи на заяву Качинського, уряд Польщі навряд чи зможе завадити Туску знову зайняти посаду, оскільки більшість лідерів ЄС, ймовірно, підтримає його кандидатуру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.