Огляд роспропаганди: РФ дала Прибалтиці свободу, а Майдан був фашистським переворотом

Вівторок, 29 листопада 2016, 19:08

Минулого тижня прокремлівські пропагандистські ЗМІ концентрувалися в основному на країнах Балтії, повторювали власні вигадані історії про Майдан і висловлювали незадоволення резолюцією Європарламенту.

Про це йдеться у черговому огляді російської пропаганди Disinfo Review.

Найбільш різкі претензії були представленіу програмі  "Время покажет", в якій йшлося, наприклад, що "балтійські країни повинні проявляти вдячність, що їм було дозволено залишити Радянський Союз мирно" (насправді, у 1991 році литовці і латиші загинули за відновлення незалежності); і що "Росія дала Прибалтиці свободу, про яку вони мріяли" (ігноруючи той факт, що СРСР в пешу чергу забрав цю свободу).

Незабаром після цієї програми інформаційні атаки проти країн Балтії продовжилися на каналі НТВ. У ток-шоу "Місце зустрічі" йшлося, що Естонія, Латвія і Литва не в змозі захистити свої інтереси через погану економічну політику - незважаючи на докази того, що Прибалтика - це приклад успішної трансформації після 50 років радянської окупації.

Минулого тижня в Україні відзначали три роки з початку протестів на Майдані, які призвели до Революції гідності. Прокремлівські ЗМІ сприйняли це як можливість повторити свої улюблені шматки дезінформації на цю тему.

Телеканал РЕН ТВ в черговий раз повторив вигадану історію, що НАТО планувало розмістити кораблі і ракети в Криму, щоб загрожувати Москві.

Агентство ТАСС повторило дезінформацію про легітимність референдуму в Криму. А програма "Время покажет" повторила давні міфи про те, що "Майдан був фашистським переворотом", а українці і росіяни бути однією нацією.

Прокремлівські ЗМІ також були незадоволені резолюцією Європейського парламенту про "антиєвропейську пропаганду Росії та ісламістських терористичних груп".

У програмі "Вечер с Владимиром Соловьевым" було заявлено, що резолюція доводить, що католицизм в Європі проходить через процес дехристиянізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.