У ВР хочуть обмежити антикорупційні організації за допомогою е-декларування

Четвер, 3 листопада 2016, 09:11

3 листопада Верховна рада має розглянути законопроект Юрія Дерев’янка "Про розширення сфери фінансового контролю...", який запроваджує додаткові зобов’язання для недержавних організацій, залучених до питань протидії корупції.

Про це йдеться в порядку денному, опублікованому на сайті ВР, де для розгляду винесений законопроект 5318.

Швидкість його винесення на розгляд свідчить про підтримку з боку керівництва ВР. Проект був зареєстрований у ВР у минулу п’ятницю, у середу 2 листопада він отримав висновок науково-експертного управління ВР та профільного комітет, а вже в четвер – винесений в сесійну залу. Примітно, що підставою для його включення в порядок денний зазначене "подання комітету від 03.11", хоча сам порядок денний був опублікований ще напередодні.

Проект Юрія Дерев’янка пропонує внести зміни до закону про запобігання корупції. Всіх співробітників, підрядників та співробітників підрядних організацій, які отримують кошти "від програм міжнародної... допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб)", хочуть зобов’язати вносити майнові декларації до Єдиного реєстру декларацій осіб, уповноважених на здійснення функцій держави.

Перелік антикорупційних організацій, що підпадають під особливе регулювання, має визначати НАЗК.

Законопроект вже викликав критику з боку неурядових організацій. Зокрема, керівник Transparency international-Україна Ярослав Юрчишин відзначив подібність ініціативи Дерев’янка до законів "про іноземних агентів" (такі діють в РФ, а також входили до пакету законів, схвалених ВР 16 січня 2014 року).

"Вирішило посольство, скажімо, Данії, привезти антикорупційних експертів з усього світу і провести конференцію в Києві. За цим законом е-декларацію має заповнити керівник закладу, де буде конференція проводитися, фірма-постачальник харчів на цей захід, а також приватний підприємець, що організовуватиме прибирання цього залу.

Мета закону дуже проста - відбити чи принаймні максимально ускладнити можливості для міжнародних партнерів України інвестувати в боротьбу з корупцією", - пояснив він.

Науково-експертне управління ВР також пропонує відхилити законопроект як неприйнятний. "Віднесення усіх зазначених вище фізичних осіб до суб’єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства,  не має під собою належного обґрунтування", - йдеться у експертному висновку.

Натомість, профільний комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності під керівництвом Андрія Кожем'якіна пропонує підтримати даний законопроект.

Як відомо, зобов'язання щодо електронного декларування державних посадовців, включно з народними депутатами, раніше викликало обурення та спротив з боку ВР. Однак зрештою під тиском антикорупційних активістів майже всі народні депутати виконали норму закону та задекларувати свої статки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.