Єврокомісія не може зупинити авторитаризм в Польщі та Угорщині - Юнкер

Неділя, 6 листопада 2016, 16:25

Глав Єврокомісії Жан-Клод Юнкер визнав, що в ЄС немає можливостей завадити "авторитарному дрейфу" урядів Польщі та Угорщини.

Про це він заявив в інтервʼю бельгійському Le Soir, повідомляє Польське радіо.

Юнкер погодився з твердженням  журналіста про відсутність в ЄС "реальної влади, щоб зупинити авторитарний дрейф" у Польщі та Угорщині.

"Так (реальних важелів впливу нема). І я кажу це з тривогою. У деяких країнах доходить до відхилення (від дотримання універсальних принципів ЄС щодо верховенства права і свободи слова) і ми не знаємо, куди це нас приведе", – відзначив Юнкер.

За його словами, попри те, "у статуті ЄС є стаття 7, яка передбачає можливість накладання санкцій на країну, що не дотримується універсальних принципів ЄС …  деякі країни-члени вже зараз говорять про те, що не погодяться на її використання".

"Така відмова апріорі фактично скасовує статтю 7. Я дивлюся на це з сумом та гіркотою. Я сподіваюся, що люди не дозволять робити те, що їм, нарешті, зашкодить", – підкреслив Юнкер.

Раніше повідомлялося, що глава Європейської Ради Дональд Туск вважає, що навряд чи варто очікувати того, аби Єврокомсія покарала Польщу за справу Конституційного Суду, яка є свідченням загрози дотримання принципів верховенства права в країні.

Варто нагадати, що Європейська комісія в липні зайнялася законом про функціонування Конституційного Суду у Польщі, яку Сейм разом з поправками сенату прийняв 22 липня.

ЄК випустила для Польщі рекомендації, відтак польський уряд має 3 місяці на їх впровадження.

Європейська комісія закликала польську владу про прийняття відповідних заходів для вирішення ситуації з загрозами для верховенства права.

Нагадаємо, 13 січня 2016 року, Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніх змін у законодавстві про ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.