Парламент Нідерландів дав уряду час до саміту ЄС на переговори щодо асоціації

Середа, 9 листопада 2016, 10:43

Більшість депутатів у парламенті Нідерландів затвердили рішення надати прем'єр-міністру Марку Рютте більше часу для проведення переговорів з європейськими колегами щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це повідомляє EUobserver.

Депутати у вівторок вирішили дати Рютте час до саміту ЄС в Брюсселі, який запланований на середину грудня. Раніше Рютте мав час для вирішення ситуації до 1 листопада.

На дебатах у вівторок в парламенті кілька опозиційних партій зазначили, що результат референдуму був чіткий, і угоду про асоціацію не можна ратифіковати.

Але Рютте повторив, що Європа повинна продемонструвати єдність на тлі агресивної зовнішньої політики Росії. Він визнав, що йому слід було застосувати "геополітичний аргумент" під час кампанії напередодні референдуму.

Голландський лідер також визнав, що відповідь уряду на результати референдуму, який відбувся сім місяців тому, затягнулася. "Ми могли б працювати швидше", - сказав Рютте.

Юридично, Рютте може ігнорувати результат референдуму і ратифікувати договір. Політично, він не хоче йти на такий непопулярний крок за чотири місяці до загальнонаціональних виборів.

Раніше стало відомо, що Нідерланди хочуть підписати окремий документ, в якому буде зафіксовано, що угода не є кроком до членства України в ЄС і що українські працівники не отримають доступу на європейський ринок праці.

Крім того, має бути прописана відсутність питань військового співробітництва або фінансової підтримки, а боротьба з корупцією має бути узгоджена як центральна частина договору.

Як повідомлялося, у Брюсселі цього тижня відбудеться перший раунд неформальних переговорів, на яких обговорять умови Нідерландів, за яких країна, можливо, ратифікує Угоду про асоціацію між ЄС та Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: