Лідери ЄС привітали Трампа: ми повинні зміцнити відносини із США

Середа, 9 листопада 2016, 11:41

Європейський Союз сподівається на зміцнення трансатлантичних відносин із США після обрання нового президента Дональда Трампа.

Про це йдеться у вітальному листі президента Європейської ради Дональда Туска та президента Єврокомісії Жана-Клод Юнкера.

"Ми повинні зміцнити мости, які ми збудували через Атлантику. Європейці повинні вірити, що Америка, чиї демократичних ідеалів завжди були маяком надії в світі, буде продовжувати інвестувати в свої партнерські відносини з друзями і союзниками, щоб допомогти нашим громадянам та людям зробити світ більш безпечним і більш процвітаючим", - йдеться у листі.

Наголошується, що для США і ЄС як ніколи важливо зміцнювати трансатлантичні відносини на тлі безпрецедентних викликів, таких як "Ісламська держава", загрози суверенітету і територіальній цілісності України, зміни клімату та міграції.

Туск і Юнкер також запросили Трампа відвідати Європу у бути присутнім на саміті ЄС-США в найкоротші терміни.

"Ця розмова дозволить нам прокласти курс наших відносин на найближчі чотири роки", - зазначили європейські керівники.

Президент Європарламенту Мартін Шульц заявив, що перемога Трампа безсумнівна і вибір американців необхідно поважати. В той же час він зазначив, що є багато очікувань щодо питань зовнішньої політика за президентства Трампа.

"Від Сирії до Іраку, від України до Лівії, роль Трампа в дипломатії і укладанні угод буде перевірятися з першого дня і вимагатиме відповідальності, стриманості і лідерства", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.