У Туреччині хочуть провести референдум щодо змін до Конституції на початку літа

Четвер, 1 грудня 2016, 17:52

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що конституційний референдум, ймовірно, буде проведено на початку літа 2017 року.

Про це повідомляє Anadolu.

Виступаючи перед журналістами після зустрічі з лідером опозиційної Партії націоналістичного руху Туреччини Девлетом Бахчелі в Анкарі, Йилдирим повідомив, що якщо все піде добре, то, можливо, на початку наступного літа відбудеться референдум.

"Закон дуже зрозумілий. Референдум очікується протягом 60 днів після того, як парламент завершить переговори", - сказав він.

Йилдирим заявив, що проект Конституції буде переданий в турецький парламент на наступному тижні.

Прем'єр також зазначив, що найбільш важлива поправка до Конституції стосуватиметься відносин між обраним президентом і його/її політичною партією, що після внесення змін будуть продовжуватися.

Повідомляється, що згідно чинної Конституції, президент повинен припинити відносини з політичною партією, з якою він або вона пов'язані.

Нагадаємо, у Туреччині правляча Партія справедливості і розвитку нещодавно заявила про створення комісії разом з опозиційною націоналістичною партією для обговорення проекту конституційних реформ, що передбачають перехід до президентської системи.

Зазначимо, що дві найбільші опозиційні партії, світська Республіканська народна партія (CHP) і курдська Народно-демократична партія (HDP) виступають проти відмови від парламентської системи в Туреччини.

Опозиція побоюється, що перехід до президентської системи призведе до авторитаризму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.