ЄС: міста Лівії щорічно заробляють 346 млн євро на контрабанді людей

Четвер, 1 грудня 2016, 20:02

Прибережні міста Лівії щорічно заробляють мільйони на нелегальному перевезенні людей до Європи.

Про це йдеться у доповіді командувача військовими операціями ЄС в Середземному морі, повідомляє Associated Press.

У доповіді, підготованій для 28 держав-членів ЄС, підкреслюється, що потік мігрантів до Європи є однією з головних частиною економіки в розореній війною Лівії.

"Незаконне перевезення мігрантів, яке починається далеко за межами лівійської кордону, залишається основним джерелом доходу у місцевих жителів лівійських прибережних міст, а річний обсяг їхніх незаконних доходів складає від 275 до 325 млн євро", - йдеться у документі.

У доповіді не наводиться ніяких подробиць щодо того, як ці цифри були розраховані.

Десятки тисяч мігрантів, які залишають Лівію на маленьких човнах, і яких рятують військові кораблі в Середземному морі, часто розповідають про сотні або тисячі євро, які вони повинні були платити контрабандистам в Лівії.

Міжнародна організація з міграції підрахувала, що 4690 людей загинули цього року, намагаючись перетнути Середземне море і потрапити в Європу, а 348 650 мігрантів і біженців досягли континенту.

У доповіді для ЄС оцінюється робота військово-морської місії "Софія", яка покликане зупинити потік мігрантів в Європу. Відзначається, що немає жодних доказів, що екстремісти намагалися потрапити в Європу через небезпечний маршрут, який проходить з Лівії до Італії.

Місія відзначає зміну тактики у деяких контрабандистів. Все частіше вони буксирують гумові човни без двигунів в море, де безпомічні мігранти сподіваються бути підібрані групою допомоги або торговими суднами.

Він припустив, що контрабандисти також навмисно спрямовуючи свої кораблі до допоміжних судів, які передають їх розташування на сусідні кораблі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.