ЄС схиляється до підтримки Нідерландів щодо асоціації з Україною – Reuters

Понеділок, 12 грудня 2016, 16:16

ЄС схиляється підтримати вимоги Нідерландів щодо Угоди про асоціацію з Україною, навіть якщо це не задовольнить союзників України в Східній Європі.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на європейських дипломатів.

"Ставки надто високі. Врешті-решт, якщо угода про асоціацію не буде ратифікована голландцями, це буде поразкою і  для України, і для ЄС та стане перемогою Росії", - сказав один з дипломатів.

"Це дорого, але варте того. На даному етапі, або це, або нічого" - зазначив інший дипломат.

"З цієї причини дипломати очікують згоди, навіть якщо деякі уряди - особливо близькі союзники України у Східній Європі - стурбовані і роздратовані голландськими вимогами" пише Reuters, додаючи, що посли ЄС обговорюють пропозиції Нідерландів у понеділок.

Проект документа, підготовленого Нідерландами для обговорення країнами ЄС і з яким ознайомилося Reuters, "не містить зобов'язань для ЄС і країн-членів щодо забезпечення гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги або сприяння Україні."

Крім того, в документі сказано, що громадянам України не надається "право проживати і вільно працювати" в ЄС. Серед пропозицій також положення про те, що угода "не передбачає додаткової фінансової підтримки" України з боку ЄС.

У проекті документа також йдеться, що боротьба з корупцією в Україні є ключем до налагодження більш тісних зв'язків між Києвом і блоком.

Раніше повідомлялося, що вимоги уряду Нідерландів не мають на меті зміни тексту Угоди про асоціацію – йдеться про окремий документ, який повинен мати обов’язковий характер. Якщо країни ЄС пристануть на умови Нідерландів, прем’єр Марк Рютте не стане пропонувати парламенту відмовитися від ратифікації української угоди.

Як відомо, у листопаді більшість депутатів у парламенті Нідерландів затвердили рішення надати прем'єр-міністру Марку Рютте більше часу для проведення переговорів з європейськими колегами щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Вимоги Нідерландів щодо асоціації обговорюватимуться на саміті ЄС 15 грудня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.