У Брюсселі стартує саміт ЄС, на якому мають вирішити питання асоціації з Україною

Четвер, 15 грудня 2016, 10:44

Глави держав та урядів країн-членів Європейського Союзу зберуться у четвер, 15 грудня, на одноденний саміт у Брюсселі, на якому окрім обговорення питань міграції, безпеки, економічного та соціального розвитку, мають вирішити питання ратифікації парламентом Нідерландів Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Згідно програми зустрічі, яка опублікована на сайті Європейської ради, саміт розпочнеться об 11.30 та і закінчиться о 18.30 прес-конференцією президента Європейської ради, президента Європейської Комісії і прем'єр-міністра Словаччини, країни, яка головує в Раді ЄС.

Саміт завершиться обідом, на якому будуть присутні 27 глав держав чи урядів ЄС, окрім прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей.

"У порядку денному наступне: міграція, безпека, економічний і соціальний розвиток та зовнішні відносини", - написав прес-секретар президента Європейської ради Дональда Туска.

Очікується, що на саміті лідери ЄС будуть обговорювати технічні деталі переговорів щодо виходу Великої Британії з ЄС.

Проте, окрім цих питань на саміті будуть обговорюватися вимоги Нідерландів щодо асоціації з Україною.

Як повідомлялося, вимоги уряду Нідерландів не мають на меті зміни тексту Угоди про асоціацію – йдеться про окремий документ, який повинен мати обов’язковий характер. Якщо країни ЄС пристануть на умови Нідерландів, прем’єр Марк Рютте не стане пропонувати парламенту відмовитися від ратифікації української угоди.

Нагадаємо, напередодні президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив сподівання на те, щоб на саміті ЄС було зроблено все для ратифікації Угоди.

За його словами, завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є питанням геополітичної відповідальності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.