В уряді готують порядок обмеження імпорту автомобілів з ЄС

виправлено
Четвер, 15 грудня 2016, 17:14

Міністерство економічного розвитку запропонувало уряду схвалити механізм обмеження імпорту легкових машин походженням з Європейського союзу.

Про таку ініціативу говориться на сайті міністерства.

Зокрема, у міністерстві пропонують дозволити тимчасове підвищення ставок ввізного мита (не більше ніж до рівня 10%, але не вище ставки ввізного мита (пільгової – ред.), що діяла у 2015 році) на легкові автомобілі походженням з ЄС. Запровадження таких заходів можливе у випадку,  якщо сукупний обсяг імпорту в Україну легкових автомобілів походженням з ЄС протягом року досягає 45 тис. одиниць, а його питома вага у споживанні на внутрішньому ринку перевищує 20%.

Запровадження таких обмежень можливе лише після консультацій з ЄС, стверджується у повідомленні уряду.

Інша умова - сукупний обсяг імпорту легкових автомобілів походженням з ЄС в Україну протягом останніх 12 місяців перевищую обсяг усіх первинних реєстрацій легкових автомобілів в Україні за той самий період.

Варто зазначити, що Угода про асоціацію з ЄС передбачає поступове – протягом 10 років, зменшення мит на легкові авто з ЄС з 10% до нуля. Крім того, в Угоді окремо зазначено, що сторони мають утримуватися від збільшення мит.

Натомість, у МЕРТ переконані, що такий крок відповідає Угоді про асоціації, адже такі спецзаходи, направлені на захист національного виробника, прописані у статі 44 УА.

У міністерстві окремо зазначають, що наразі підстав для введення спец мит немає – за результатами 9 місяців 2016 року імпорт легкових машин з ЄС склав 30,6 тис. штук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.