ЄС підтримав пропозицію Нідерландів по асоціації з Україною – прем'єр Латвії

Четвер, 15 грудня 2016, 19:49

Саміт ЄС підтримав запропонований Нідерландами компроміс, здатний розблокувати імплементацію угоди про асоціації з Україною.

Про це кореспонденту ЄвроПравди повідомив прем'єр-міністр Латвії Маріс Кучінскіс

"Ми взяли до уваги, в якій ситуації знаходяться Нідерланди. І ми хочемо допомогти Україні. У цій ситуації у нас був тільки один шлях і ми пішли за ним, підтримавши пропозицію Нідерландів", - заявив він.

За словами прем'єра, питання Нідерландів напряму пов'язане з відтермінуванням надання безвизу для України.

"Це питання (надання безвізу для України – ред.) не можна було вирішити до рішення нідерландської проблеми. Тепер, коли ми її вирішимо, Україна незабаром, через пару місяців, зможе отримати безвіз. Впевнений, що це буде в 2017 році", –  додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що представники Ради ЄС допускають, що рішення щодо можливого компромісу із Нідерландами щодо Угоди про асоціацію із Україною може бути відкладено.

Як відомо, Нідерланди у своїх пропозиціях відносно умов завершення ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС наполягають, щоб ці "заперечення" мали юридичну силу для усіх країн Євросоюзу, які вже давно ратифікували міжнародно-правовий документ.

Як повідомлялося, глави держав та урядів країн-членів Європейського Союзу в четвер, 15 грудня, на одноденному саміті у Брюсселі, на якому окрім обговорення питань міграції, безпеки, економічного та соціального розвитку, мають вирішити питання ратифікації парламентом Нідерландів Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Раніше планувалося, що лідери мають схвалити окрему декларацію, в якій буде вказано, що Угода про асоціацію не надає Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС, не гарантує додаткової фінансової і військової допомоги, не надає українцям права жити і працювати в ЄС тощо.

Схвалення такої декларації має відкрити дорогу до ратифікації Угоди Нідерландами.

У тому, якби лідери не домовилися,прем’єр Нідерландів пообіцяв вже наступного дня запропонувати парламенту відкликати закон про ратифікацію Угоди, прийнятий ще до референдуму 6 квітня.

Оновлено: Повний текст схваленої домовленості щодо ратифікації читайте в публікації "ЄС знайшов вихід з кризи щодо Угоди про асоціацію з Україною".

Аналіз її причин та ризиків – у статті "Нідерланди та асоціація: що затвердять в четвер у Брюсселі"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.