У Польщі хочуть запровадити обмеження для роботи журналістів у Сеймі

П'ятниця, 16 грудня 2016, 09:35

У Польщі планують запровадити нові правила роботи журналістів у Сеймі, які викликали протести серед працівників медіа.

Про це повідомляє видання Wprost.

Згідно з запланованими змінами, у Сеймі має бути створено Медійний центр, який стане ключовим місцем взаємодії політиків і журналістів.

Медійний центр буде складатися з трьох приміщень – залу для прес-конференцій, брифінгів, заяв;  залу, призначеного для безпосередніх контактів репортерів з політиками; залу, призначеного для кореспондентів польської агенції пресової, журналістів державного і комерційного радіо.

Журналістам, які вестимуть репортажі з головного будинку Сейму у прямому ефірі, будуть обмежені лише першим поверхом. Репортажі з інших зон Сейму стануть неможливі.

Крім того, змінами пропонується поява двох постійних парламентських кореспондентів, яким буде надано необмежений доступ до Медійного центру, а також будівель Сейму та Сенату. Кожна редакція отримає право призначити двох таких кореспондентів.

У Сеймі пояснюють пропоновані зміни тим, що в нинішніх умовах, праця журналістів у Сеймі виглядає хаотично, носить випадковий характер і в ній "немає поваги до місця", де відбувається законотворча діяльність. У Сеймі нарікають на "щоденні гонитви за депутатами в коридорах парламенту"

"Репортери просять коментар навіть в найбільш некомфортних умовах (наприклад, перед дверима туалету" - підкреслили в канцелярії Сейму.

Наразі журналісти працюють в головному будинку Сейму, де відбуваються засідання.

Такі зміни викликали протест журналістів, які у четвер прийшли на акцію під будівлю Сейму, повідомляє Onet.pl.

"Не можу собі уявити, як можна обмежити права журналістів і суспільства на інформацію. Це порушення конституції і регламенту Сейму. Варто нагадати, що це не вперше. Так само права журналістів  у Сеймі хотів обмежити маршалок Броніслав Коморовський. Тоді протест виловив омбудсмен і зміни запровадити не вдалося. Цього разу у них може все вийти", - заявила відома журналістка Моніка Олейнік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.