Доповідачка ЄП: безвіз варто схвалити якнайшвидше, дата на сайті нас не обмежить

П'ятниця, 16 грудня 2016, 15:19

Доповідачка Європейського парламенту щодо візової лібералізації для України Марія Габріел наполягає на якнайшвидшому скасуванні віз для громадян України.

Про це вона заявила в коментарі "Європейській правді".

"Я дотримуюся позиції про те, що має бути якнайшвидша візова лібералізація для українців", - наголосила вона.

Габріел наголосила, що публікація індикативної дати пленарного засідання Європарламенту щодо безвізового режиму для України не заважає йому проголосувати раніше - у лютому чи березні.

"Опублікований на веб-сайті порядок денний пленарних засідань оновлюється багато разів, інколи через адміністративні дедлайни та обмеження, - пояснила депутат. – Зрештою, конференція президентів (керівники політичних груп та президент ЄП) ухвалює політичне рішення за тиждень перед пленарною сесією. І щодо візової лібералізації з Україною має місце міцна єдність серед політичних груп щодо розгляду цього питання якомога швидше".

Доповідачка підкреслила, що Європарламент має повну свободу маневру, аби винести питання скасування віз для України на пленарне засідання, щойно буде досягнуто згоди щодо цього з Радою ЄС. Тобто, завершено так званий тріалог  - перемовини ЄП, Ради ЄС та Єврокомісії.

У  зв’язку з цим Марія Габріел нагадала, що Рада ЄС хоче розпочати цей тріалог після ухвалення механізму призупинення безвізового режиму.

Доповідачка наголосила, що її позиція інша: розпочати процес у січні та просуватися в ньому, "аби бути готовими до одночасного запровадження безвізового режиму для України та оновленого механізму призупинення".

Марія Габріел уточнила, що після завершення тріалогу досягнену між інституціями ЄС згоду ще має затвердити Комітет ЄП з питань юстиції, свободи та внутрішніх справ (LIBE).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.