В ЄК розповіли, як Газпром зірвав підписання "зимового газового пакету"

Понеділок, 19 грудня 2016, 17:15

Віце-президент ЄК, комісар з питань енергетичного союзу Марош Шефчович стверджує, що російська сторона відмовилася підписати доповнення до угоди про постачання газу, через що зірвалося узгодження так званого "зимового пакету"

Про це він заявив під час конференції Україна-ЄС високого рівня з питань енергетичного партнерства, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

За словами Шефчовича, на початку переговорів було очікування щодо їх успіху.

"Ціна, запропонована Газпромом, була досить конкурентною. При цьому Україна має достатньо фінансових ресурсів для передоплати і ближчим часом надійдуть додаткові ресурси", - зазначив він.

"Заблокувало все те, що Газпром відмовився підписувати додаток до комерційного контракту з боку Газпрому. При чому у попередні два роки точно такий додаток вони підписували і ми розраховували, що цього року він також буде", - пояснив віце-президент ЄК

Згаданий додаток закріплює зобов'язання Газпрому постачати газ у повному обсязі, не застосовувати оскаржуваний принцип бери-або-плати, не зараховувати передплати в рахунок поставок газу на Донбас.

Шефчович вважає, що даний документ був необхідним для узгодження зимового пакету. "Росіяни пояснили, що не бачать необхідності у його підписання. Цю проблему ми не змогли подолати", - пояснив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.