Сенат Нідерландів готовий підтримати асоціацію з Україною – ЗМІ

Середа, 21 грудня 2016, 09:17

Домовленості з ЄС щодо Угоди про асоціацію з Україною дозволять прем'єр-міністру Нідерландів Марку Рютте отримати підтримку асоціації з Україною в Сенаті, верхній палаті парламенту Нідерландів.

Про це пише NOS з посиланням на власні джерела у парламенті.

За інформацією джерел видання у Сенаті, фракція CDA (Християнсько-демократичний заклик) все ж таки готова підтримати ратифікацію угоди попри позицію фракції партії у Палаті представників (нижня палата парламенту).

"Джерела повідомляють NOS, що парламентська фракції CDA в Сенаті, зрештою, готова підтримати угоду. У фракції партії у палаті представники, як стверджують джерела, вже теж є підтримка більшості депутатів", – повідомляє видання.

Про готовність Сенату підтримати ратифікацію Угоди пише й Тelegraaf.

"У Сенаті, за словами інсайдерів, є групи, що підтримують уряд. Окрім підтримки VVD, PvdA, D66, GroenLinks і OSF уряд все ж таки має підтримку двох представників CDA і набирає таким чином необхідну кількість голосів для ратифікації Угоди в Сенаті", – наголошує видання.

Варто додати, що видання NU повідомило про беззастережну згоду опозиційної D66  підтримати ратифікацію Угоди. Повідомляється також про готовність "зелених" підтримати ратифікацію разом з коаліційними VVD і PvdA.

Зазначимо, що раніше про підтримку домовленостей заявила опозиційна партія GroenLinks.

Як зазначає видання, готовність D66 підтримати дві коаліційні партії VVD і PVdA поки не дає уряду країни більшості в Сенаті Нідерландів.

"Для отримання більшості не вистачає двох голосів", - відзначає NU.

Проте, за інформацією Тelegraaf, у фракції CDA в нижній палаті парламенту немає підтримки більшості депутатів щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

"Прем'єр-міністр Марк Рютте у вівторок знову зіткнувся зі спротивом CDA у Палаті представників щодо угоди з України", – відзначає видання.

"Я не можу пояснити, що робить CDA", – сказав Рютте після переговорів з лідером християнських демократів Пітером Омтзіхтом.

За словами лідера CDA, домовленості з ЄС "нічого не змінюють по суті" і не є юридично зобов'язуючою позицією щодо Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Рютте після переговорів звинуватив лідера християнських демократів у "правовому крутійстві". 

Раніше повідомлялося, що ухвалене Європейською радою рішення щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄСМ може не отримати підтримки в нідерландському парламенті.

Як відомо, рішення Європейської ради містить 6 пунктів, присвячених Угоді про асоціацію. Вони не змінюють угоду, а лише підтверджують ті норми, які вже є в її тексті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.