ООН створить спеціальний орган для розслідування військових злочинів у Сирії

Четвер, 22 грудня 2016, 11:20

Генасамблея ООН схвалила 21 грудня резолюцію про створення слідчого органу для допомоги в розслідуванні воєнних злочинів, скоєних у Сирії з 2011 року.

Про це повідомляє The Telegraph.

Генасамблея Організації Об'єднаних Націй проголосувала за те, щоб створити cлідчий орган, який повинен збирати, зберігати та аналізувати докази, а також займатися підготовкою справ про військові злочини та порушення прав людини, скоєні в ході конфлікту в Сирії.

"Після того, як Росія заблокувала дії РБ ООН, що спрямовані на притягнення винних до відповідальності, Генасамблея проголосувала за те, щоб створити відповідний орган, який допоможе судам (притягти винних до відповідальності. - Ред.)", - написала у своєму Twitter постійний представник США в ООН Саманта Пауер.

Резолюція ООН закликає всі держави, конфліктуючі сторони, групи та організації громадянського суспільства надавати будь-яку інформацію та документацію робочій групі.

Повідомляється, що посол Сирії в ООН Башар Джаафарі заявив, що така постанова є незаконною та загрожує вирішенню сирійського конфлікту.

"Створення такого механізму є грубим втручанням у внутрішні справи держави-члена ООН", - заявив Джаафарі в Генеральній Асамблеї до початку голосування.

За резолюцію проголосували 105 держав, 13 були проти (Болівія, Бурунді, Китай, Куба, КНДР, Іран, Киргизстан, Нікарагуа, Росія, Південний Судан, Сирія, Венесуела, Зімбабве), 52 держави утрималися. 

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію щодо відправки спостерігачів ООН у сирійське місто Алеппо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.