Європарламент розглядає збільшення торгових преференцій для України – МЗС

Вівторок, 27 грудня 2016, 09:43

У Європейському парламенті розглядають можливість збільшення торговельних преференцій для України.

Про це в ефірі "Громадського" заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, повідомляє УНІАН.

Коментуючи підсумки двосторонньої торгівлі між Україною та ЄС у 2016-му році, Зеркаль наголосила, що товарообіг у цьому році збільшився і ЄС став основним торговельним партнером України.

"Це перший рік, коли ми фактично застосовували зону вільної торгівлі з 1 січня 2016 року … ми бачимо, що Європейський Союз став нашим основним торговельним партнером. І це в принципі тішить, бо всі прогнози, які робилися російськими експертами, політиками, вони не здійснилися, і фактично ми зростаємо", – відзначила Зеркаль.

За її словами, бізнес, раніше зорієнтований на Росію, почав освоювати європейський ринок і "зрозумів, що це не так важко, як це малювали у попередні роки у зв'язку з усіма бар'єрами, про які розповідали у пропагандистських роликах росіяни та їхні агенти впливу".

"Звичайно, що це ще перші кроки, і по першому року дуже важко робити якісь прогнози, але Європейський Союз готовий йти далі, і вже на розгляді парламенту знаходиться рішення про надання Україні додаткових автономних преференцій", – наголосила заступник міністра.

За її словами попри те, що у цей список потрапив не дуже великий перелік товарів, вони є важливими для України з точку зору просування їх на європейський ринок.

Також заступник міністра розповіла про тимчасове застосування Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, яке базується на положеннях угоди.

"Що стосується меж дії цієї угоди зараз, то це близько 85% самої угоди. Тобто, можна говорити, що вона майже застосовується у повному обсязі. не застосовуються тільки статті щодо виключної компетенції держав-членів Європейського Союзу", – додала Зеркаль.

Детальніше про те, яким чином Україна може збільшити експорт до ЄС читайте в статті на ЄвроПравді: "Квоти і не тільки: де Україна може наростити експорт до ЄС"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.