Посол ЄС сподівається на безвіз та ратифікацію асоціації в першій половині 2017 року

Вівторок, 27 грудня 2016, 10:51

Глава представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі сподівається на те, що безвізовий режим для України і ратифікація Угоди про асоціацію ЄС-Україна стануть реальністю в першій половині наступного року.

Про це він розповів в інтервʼю виданню Realist Online, поширеному представництвом ЄС в Україні.

Відповідаючи на питання про те, які ключові питання на порядку денному саміту Україна-ЄС будуть у 2017 році, Мінгареллі зазначив, що сподівається на те, що ним стане саме імплементація вже ратифікованої до того моменту Угоди про асоціацію.

"Я сподіваюся, що в першій половині року набуде чинності безвізовий режим і буде ратифіковано Угоду про асоціацію. І тоді ми будемо імплементувати цю Угоду", – наголосив посол ЄС.

Втім, представник ЄС відмовився назвати більш точні терміни надання безвізу для українців.

"Я не можу сказати вам точно, скільки часу це забере. У Брюсселі знову будуть переговори між Радою ЕС, Європарламентом і Єврокомісією, а потім законодавці повинні ухвалити рішення – я не можу дати вам більш детальну інформацію", – відзначив Мінгареллі.

Він наголосив, що позитивне рішення (про безвіз для України. – Ред.) було ухвалене 28 державами-членами, і тепер Європарламент у найближчі кілька місяців проголосує щодо механізму призупинення безвізового режиму для третіх країн.

"Тільки-но це голосування відбудеться, законодавці підуть вперед, щоб забезпечити українцям можливість їздити без віз до країн Шенгенської зони", – додав Мінгареллі.

Посол ЄС також відкинув припущення, що надання безвізу для України залежить від потенційних результатів наступних президентських виборів у Франції.

"Я не вірю в це і нічого про це не знаю. Для мене надання безвізового режиму Україні – це питання процедурних кроків. У будь-якому випадку, було ухвалене рішення надати безвізовий режим для українців", – наголосив посол ЄС.

Раніше повідомлялося, що, на думку міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, ЄС ухвалить остаточне рішення по безвізу для українців навесні наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.