Україна та Польща мають спільно вирішити питання Волині – Ващиковський

Вівторок, 27 грудня 2016, 12:39

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський вважає, що Україна та Польща мають випрацювати спільне бачення Волинської трагедії та історичної ролі УПА.

Про це він заявив у інтерв’ю виданню Wprost, повідомляється на сайті МЗС Польщі.

"З цієї ситуації (різне трактування ОУН-УПА та Волинської трагедії у в Україні та Польщі – ред.) можна вийти через спільні дії на зразок створення інституту Яд Вашем (офіційний меморіал в Єрусалимі, присвячений жертвам Голокосту і заснований 1953 року – ред.) або чимось подібним до польсько-німецького примирення", – відзначив міністр.

На думку Ващиковського, важливим моментом у розвʼязанні цього важкого питання у двосторонніх відносинах є, насамперед, освіта.

"Важлива освіта, тому що в обох суспільствах немає усвідомлення того, чим була УПА. Українці переконані, що вони боролися, в основному, з Совєтами і трохи з німцями. Трагедія Волині там (в Україні – ред.) майже невідома", – додав Ващиковський.

На його думку, Україна та Польща мають спільно відпрацювати це завдання, проте примирення стане неможливим у тому випадку, якщо в Україні відбудуться масштабні святкування з нагоди 75-ї річниці створення УПА.

"Треба відпрацювати цей урок, але цього не вдасться зробити якщо в Україні відбудуться масштабні урочистості з нагоди 75-ї річниці УПА. Якщо так станеться, що з Польщі туди (в Україну – ред.) ніхто вже не поїде. Сподіваюся, що в Києві є усвідомлення цього, тому що послання з Польщі було дуже чітким", – наголосив глава дипломатії Польщі.

Раніше повідомлялося, що міністри закордонних справ України та Польщі Павло Клімкін та Вітольд Ващиковський домовилися про сприяння в організації спільної роботи істориків двох країн щодо вивчення подій, що сталися на Волині в роки Другої світової війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.