Польща не видасть Туреччині осіб, причетних до організації Гюлена – ЗМІ

Середа, 28 грудня 2016, 12:31

Польща не збирається видавати Туреччині так званих терористів, причетних до діяльності організації опозиційного проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого влада Туреччини звинувачує в організації перевороту у липні цього року.

Про це повідомляє Radio ZET з посиланням на чиновників уряду Польщі.

За інформацією Radio ZET, у так званому списку Гюлена, який був складений владою Туреччини, є кілька людей, які перебувають в Польщі, в тому числі керівник одного з приватних варшавських ВНЗ.

"Турецька влада офіційно звернулася до МЗС Польщі з вимогою про екстрадицію своїх громадян. За неофіційною інформацією, у цій справі навіть чинився неформальний тиск на членів польського уряду", – відзначає видання.

"Насправді на території Польщі є громадяни Туреччини, до яких турецький уряд висуває звинувачення у підтримці діяльності, яка визначається як терористична. Проте якщо ці люди дотримуються польських законів, дотримуються законів і правил ЄС, то їм нічого в Польщі не загрожує", – заявив міністр науки і вищої освіти Польщі Ярослав Говін.

"За неофіційною інформацією, громадяни Туреччини, які внесені до турецького "чорного списку", перебували під негласним наглядом агентства з внутрішньої безпеки Польщі (ABW)", – повідомляє Radio ZET.

Раніше повідомлялося, що у Греції суд погодився на екстрадицію трьох з восьми турецьких військових, яких в Туреччині підозрюють у причетності до спроби перевороту 15 липня.

Як відомо, невдала спроба перевороту в Туреччині відбулася в ніч на 16 липня. Тоді загинуло більше 200 людей.

Турецька влада звинувачує в організації перевороту опозиційного проповідника Фетхуллаха Гюлена, який мешкає в США.

Він вже обіцяв повернутися до Туреччини, якщо міжнародне розслідування доведе його вину.

Додамо, що міністерство юстиції Туреччини направило США запит з вимогою заарештувати лідера руху FETÖ Фетхуллаха Гюлена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.