У Хорватії звинуватили двох осіб через корупційний скандал із винищувачами з України

П'ятниця, 30 грудня 2016, 14:42

Двом громадянам Хорватії, один з яких є співробітником Міністерства оборони, були пред'явлені звинувачення в одержанні хабара під час укладання угоди на ремонт і придбання винищувачів МіГ від української компанії "Укрспецекспорт".

Про це повідомляє видання Jutarnji List.

Хорватське Управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (USKOK) подало обвинувальний висновок у п'ятницю стосовно двох громадян Хорватії.

Мова йде про начальника відділу технічного обслуговування і ремонту Авіаційної-технічного інституту, начальника управління матеріально-технічного забезпечення Міноборони Йосипа Човіку і представника української компанії Івіци Йосиповича.

Після більш ніж дев'яти місяців розслідування, в якому також бере участь агентство військової безпеки та розвідки і військова поліція, USKOK відправив обвинувальний висновок у окружний суд Загреба.

Співробітник Міноборони Хорватії був членом експертної комісії, яка розглядала питання ремонту двигунів. Згідно з обвинувальним висновком, підозрюваний попросив 50 тисяч євро хабара від компаній, які подали заявки на тендер.

Представники однієї компанії відхилили вимогу, а представник другої компанії – другого обвинуваченого – прийняли пропозицію і заплатили щонайменше 10 тисяч євро двома платежами в січні і лютому цього року.

Нагадаємо, у березні стало відомо, що Військова поліція Хорватії проводить розслідування проти Міністерства оборони стосовно придбаних і модернізованих в Україні радянських винищувачів МіГ-21.

В рамках угоди Хорватія заплатила понад 13 млн євро за капітальний ремонт семи МіГ-21 в Україні і купила ще п'ять літаків такого ж типу.

Розслідування хорватської військової поліції показало, що у модернізованих винищувачів були старі запчастини з Болгарії, Алжиру і колишнього Радянського Союзу, що не відповідає технічній документації, наданій українською компанією.

Крім того, військово-повітряні сили Ємену стверджували, що п'ять із закуплених винищувачів були насправді власністю цієї країни.

В українському державному підприємстві "Укрспецекспорт" заяви хорватської сторони щодо закупівлі винищувачів МіГ-21 назвали частиною інформаційної війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.