Країни єврозони затвердили заходи допомоги економіці Греції

Вівторок, 6 грудня 2016, 08:59

Міністри фінансів країн єврозони ухвалили новий короткостроковий план з полегшення графіку виплат боргу Грецією, але на рівнях значно нижче тих, яких вимагає МВФ.

Про це повідомляє AFP.

"Єврогрупа схвалила сьогодні повний набір короткострокових заходів, в тому числі продовження терміну погашення і процентні ставки", - йдеться у заяві міністрів країн єврозони.

Так звані "короткострокові" заходи принципово не включають скорочення номінальної вартості боргу, проти чого рішуче виступає більшість представників єврозони.

Замість цього заходи включають продовження строків погашення на певні кредити і фіксацію процентної ставки на частину боргу, що знижує ризики збільшення процентних ставок.

Міністри надали Афінам невеликі заходи щодо зниження боргу Греції в якості нагороди за проходження останнього раунду реформ в рамках масштабної програму порятунку країни.

МВФ відіграв важливу роль у двох попередніх програмах порятунку Греції, але в 2015 році відмовився підтримати третю програму на 86 млрд євро, заявивши, що Афіни ніколи не встануть на ноги, якщо повністю не позбавляться свої боргів, які сягають 315 млрд євро.

Раніше, в середині 2015 року, Єврогрупа прийняла рішення виділення Греції третьої програми допомоги в розмірі 86 мільярдів євро.

У травні 2016 року міністри фінансів погодилися на короткий час звільнити Афіни від сплати відсотків. Про подальші послаблення в обслуговуванні боргу мова може зайти лише в середині 2018 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.