Валлонія пропонує нові правила укладання міжнародних торговельних угод

Вівторок, 6 грудня 2016, 13:49

Бельгійський регіон Валлонія, який кілька тижнів був на перших шпальтах ЗМІ через блокування торгівельної угоди ЄС-Канада (CETA), запропонував новий спосіб укладати міжнародні торгові договори.

Про це повідомляє EurActiv.

"Декларацію Намюра", названу на честь столиці Валлонії, підписали три десятки професорів з багатьох країн, включаючи США і Канаду.

Серед них – архітектор Поль Маньєтт, міністр-президент Валлонії-Брюсселя, який підписав документ як професор політології у вільному університеті Брюсселя.

Як повідомляється, Маньєтт передав копію декларації голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру.

Документ, який складається з трьох сторінок, вказує на палкі дебати, породжені CETA, як знак того, що ЄС веде переговори щодо міжнародних економічних і торговельних угод, а також їх змісту, ігноруючи публічне обговорення.

На думку підписантів, публічне оголошення пропозиції має стати стандартом у всіх переговорах, торговельних і економічних договорах, у яких ЄС та його держави-члени є зацікавленими особами.

"ЄС має продемонструвати, що торгівля не служить приватним інтересам на шкоду суспільним інтересам", - вважають підписанти.

Пропозиції згруповані у три розділи: повага до демократичних процедур, дотримання соціально-економічного, санітарно-технічного та природоохоронного законодавства та забезпечення суспільних інтересів у механізмі вирішення спорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.