Люксембург уклав 172 секретні податкові угоди після LuxLeaks

Середа, 7 грудня 2016, 08:25

Люксембург здійснив 172 секретні податкові угоди за рік після скандалу LuxLeaks, який вперше продемонстрував привілейоване становище угод, укладених між державою та транснаціональними корпораціями.

Про це йдеться у звіті Європейської мережі з проблем заборгованості та розвитку (Eurodad), повідомляє EurActiv.

Кількість таких угод між компаніями і урядами в Європі зросла майже на 50% з листопада 2014 року, а розслідування кидає тінь на Європейську комісію. Її нинішній президент Жан-Клод Юнкер був прем'єр-міністром Люксембургу, коли було укладено більш ніж 300 податкових угод.

Незважаючи на значний розголос після LuxLeaks, Люксембург уклав 172 таких угод в 2015 році, а загальна кількість угод  до кінця цього року складе 547. Після Люксембургу найбільше подібних угод укладено в Бельгії.

У ЄС загалом кількість угод продовжує стрімко зростати - 547 в 2013 році до 1444 до кінця 2015 року. Це збільшення на 160% тільки за два роки.

Міністер фінансів Люксембургу заявив, що не може підтвердити ці дані. "Навпаки, я хотів би підкреслити, що Люксембург відіграє провідну роль у підвищенні прозорості податкових рішень в Європі", - сказав він.

Нагадаємо, суд у Люксембурзі призначив умовні терміни двом колишнім співробітникам аудиторської фірми PricewaterhouseCoopers за розкриття секретних податкових угод між великими компаніями і Люксембургом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.