Аудит ЄС: допомога Україні частково ефективна, є проблема "нових олігархів"

Середа, 7 грудня 2016, 08:44

Європейська рахункова палата (European Court of Auditors, ЄРП) провела аналіз економічної допомоги, наданої Євросоюзом Україні.

Про це йдеться у повідомленні рахункової палати, розташованої в Люксембурзі, яке має в розпорядженні "Європейська правда".

Аналіз був проведений щодо всіх видатків ЄС для підтримки України в період з 2007 до 2015 року в сферах управління публічними фінансами, протидії корупції та реформуванні газового сектора.

"Допомога ЄС для України мала обмежений вплив і, незважаючи на прагнення до реформ, досягнуті результати досі залишаються нестабільними... Протягом більшої частини досліджуваного періоду нестабільна політична, законодавча і адміністративна ситуація обмежували ефективність допомоги ЄС", - йдеться в повідомленні.

В ЄРП нагадують, що співробітництво між Україною та ЄС суттєво покращилося після 2014 року, зокрема, з боку ЄС було виділено пакет допомоги на суму 11,2 млрд євро, які мають бути надані протягом семи років.

Але, як вважають аудитори, "проблеми, з якими стикається Україна, і досі суттєво впливають на процес реформ, а ризики, пов'язані з колишніми і новими олігархами, залишаються високими". Суть даної проблеми в повідомленні не уточнюється.

Водночас, звіт ЄРП не є негативним, він швидше свідчить про незавершеність розпочатих реформ.

"Підтримка ЄС для України залишається на незавершеній стадії, незважаючи на хороші зусилля Єврокомісії... В періоді, охопленому нашим аудитом, була сильна політична відданість ідеї реформи системи державного управління. Але зміни в керівництві поставили цю реформу під загрозу, а низький рівень заробітних плат (українських держслужбовців) створює підстави для корупції. Необхідні подальші дії для того, щоби досягти мети", - заявив, коментуючи результати дослідження, член рахункової палати Саболч Фазакаш, відповідальний за доповідь.

Також аудитори підкреслюють, що Україна досягла "відчутних та стабільних результатів у реформуванні сфери державних фінансів та в питанні протидії корупції".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.