Туск закликав Європарламент піти на поступки і ухвалити механізм призупинення

Середа, 7 грудня 2016, 11:37

Президент Європейської ради Дональд Туск надіслав лист президенту Європейського парламенту Мартіну Шульцу, в якому закликав якнайшвидше домовитися про механізм призупинення, щоб надати безвізовий режим Україні та Грузії.

Про це повідомляє грузинський портал Agenda.ge.

"Ми просто не можемо дозволити тим, хто довірився нам, врешті-решт стати жертвами наших внутрішніх суперечок", - написав Туск.

Джерела "Європейської правди" підтверджують, що Туск дійсно надіслав такого листа на адресу Шульца кілька днів тому.

"В даний час держави-члени і Європейський парламент беруть участь у суперечці щодо так званого механізму призупинення. Але те, що справді поставлено на карту в цьому процесі – це щось більше, ніж баланс сил у політичній системі ЄС", - написав Туск.

Туск зазначив, що на кону стоять "сподівання народів, які є нашими сусідами, а також репутація Європейського Союзу, який категорично і неодноразово прихильно висловися щодо цього питання".

Він додав, що ЄС висунув жорсткі вимоги до своїх партнерів, яких вони виконали ціною болючих реформ, і часто з величезними політичними ризиками.

Туск підкреслив, що Європейський парламент зіграв "однозначно позитивну роль у процесі переговорів", і що він мав найкращі наміри, коли справа дійшла до питання, яке досі блокує надання безвізового режиму.

"Я можу зрозуміти, чому ви надаєте особливого значення ролі, яку Європарламент гратиме у запуску механізму призупинення. Я високо ціную вашу готовність шукати компроміс. З іншого боку, однак, я можу також зрозуміти держави-члени, які хочуть самостійно приймати рішення про те, хто перетинає їхні кордони", - написав Туск.

Хоча всі сторони в цій дискусії мають свої вагомі аргументи і, безсумнівно, прагнуть знайти рішення, здається, що ми наближаємося до марнування наших спільних зусиль", - додав він.

Туск зазначив, що в поточній ситуації, яка була несприятливою з точки зору відкритості через міграційну кризу, держави-члени, тим не менш, висловили готовність надати безвізовий режим для Грузії та України.

"Але якщо ми хочемо мати шанс втілити безвізовий режим в реальність, я твердо переконаний, що з самого початку потрібен надійний і ефективний процесс призупинення. Тому, якщо ми хочемо зберегти наш авторитет, ми повинні знайти реалістичне, а не ідеальне рішення цієї проблеми", - зазначив Туск.

Він додав, що це "дуже складний і відповідальний процес", в якому структурам ЄС вже вдалося подолати безліч перешкод.

"Тому було б великою помилкою не зробити зараз усе можливе, щоб завершити цей проект. Я вважаю, що заради такої важливої справи, нам потрібно швидко домовитися про механізм призупинення. Час не на нашому боці, але ми все ще можемо виграти цю гонку", - сказав Туск.

Раніше повідомлялося, що країни-члени ЄС чекають на поступки з боку Європейського парламенту. Зокрема, йдеться про суперечку щодо визначення категорій осіб, на яких поширюватиметься призупинення на першому етапі.

Європарламент наполягає, що має бути можливість зупиняти безвіз для окремих категорій громадян. Франція та Німеччина вважають, що призупинення має стосуватися відразу всіх громадян країни, яку Єврокомісія визнає проблемною.

Як повідомлялося, 7 грудня посли ЄС можуть схвалити механізм призупинення дії безвізового режиму.

Нагадаємо, голосування в Європарламенті щодо безвізового режиму для України та Грузії може відбутися 18 січня, щодо Косова подібних прогнозів немає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.